Teflon, zapsaný v Guinessově knize rekordů jako nejkluzčí látka světa, dlouho unikal větší pozornosti v oblasti zkoumající vlivy na lidské zdraví. Nejnovější poznatky však ukazují, že chemické látky, které se z teflonového nádobí při vaření uvolňují, mohou být pro lidské zdraví a životní prostředí mnohem škodlivější, než se doposud předpokládalo. Škodlivé pro člověka a smrtelné - a to i v nepatrném množství - pro domácí ptactvo.
Dokonce i když jste nikdy nádobí potažené nepřilnavou vrstvou nepoužívali, je velká šance, že si v těle nesete nějakou látku teflonového rozpadu. Teflon má totiž široké využití i mimo kuchyni.
Objevený víceméně náhodou koncem třicátých let minulého století, teflon nám výrazně ulehčil život. Nejprve jej používali vědci a technici. Poté si tento kluzký, vodě, špíně a mastnotě odolný materiál našel cestu do kuchyní v nepřilnavém kuchyňském nádobí.
Nepřilnavé nádobí je opravdu populární. Zabraňuje přichycení jídla, při vaření umožňuje použít méně tuku, zatímco umývání je hračka. Ve skutečnosti je teflon tak užitečný, že nikdo, dokonce ani jeho výrobce firma DuPont, se neobtěžoval jakkoliv zkoumat, zda je skutečně bezpečný.
Chemické složení teflonu je poměrně složité. Skládá se z několika toxických chemických látek, které se mohou při zahřívání uvolňovat do vzduchu. Čím vyšší teploty se používají při zahřívání teflonového nádobí, tím rychleji se nepřilnavá vrstva rozpadá a uvolňuje drobné částečky a plyny do ovzduší.
Teflon, chemicky zvaný polytetrafluoroethylen (PTFE), patří mezi termoplasty. Skládá se ze složité směsi perfluorovaných chemických látek (PFCs). Většina nepřilnavých povrchů pro použití v kuchyni je vyrobena z PTFE (Teflon je pouze značka firmy DuPont). Rozdíl mezi jednotlivými značkami nepřilnavých povrchů spočívá pouze v poměru, ve kterém je PTFE smíchán s jinými látkami.
PFCs jsou povážovány za značně nebezpečné, protože splňují všechna kritéria na persistentní bioakumulativní toxiny: to znamená, že nejsou v přírodě bio-rozložitelné, akumulují se nejen v lidech a zvířatech, ale i v prostředí, kde natrvalo zůstávají. Znečišťují vodu a v lidském těle zůstávají po mnoho let.
Ačkoli známe téměr 100 druhů PFC, pouze dva byly podrobněji studovány: PFOS - konečný produkt rozkladu odpuzovače skvrn Scotchguard a PFOA - konečný produkt rozkladu teflonu. Oba byly nalezeny v krvi téměř každého testovaného člověka, ale i zvířat Arktického a Atlantického oceánu. Společnosti, které PFCs vyrábějí, se dohodly do roku 2015 vyřadit jeden druh - PFOA. Bohužel neexistuje žádný důkaz, že chemikálie, které ho nahradí, jsou bezpečnější.
Při překročení určité teploty se nepřilnavý povrch rozpadá a uvolňuje toxické částice a plyny, které mohou zabít domácí ptáky, a to během několika minut. U člověka mohou vyvolat tzv. teflonovou horečku (vědci popisovanou také jako “horečku polymerových výparů”). Dlouhodobé účinky vystavení teflonovým výparům a samotná teflonová horečka však nebyly nikdy dostatečně studovány. Další data tedy nejsou k dispozici.
Z přibývajících důkazů vyplývá, že dokonce i velmi nízké hladiny PFCs v těle způsobují zdravotní problémy jako jsou endokrinní (hormonální) poruchy, rakoviny, poškození jater, problémy s imunitou, vývojové poruchy, defekty plodu a vysoké hladiny cholesterolu.
Řada těchto problémů se dostává na světlo teprve nyní, protože když toxikologové hledali v lidském těle jedy, obecně zkoumali jen tuk a krev. Bylo ale prokázáno, že PFCs se hromadí v lidských orgánech jako jsou játra, žlučník a štítná žláza.
Výrobci v návodech spotřebitele upozorňují, aby při vaření na teflonu nepoužívali vysoké teploty. DuPont veřejně tvrdí, že jeho teflonová vrstva je stabilní až do 315°C - tj. teploty, o které firma tvrdí, že je značně vyšší, než teploty při každodenním vaření. Nezávislé studie s tímto nesouhlasí. Testy americké Pracovní skupiny pro životní prostředí (EWG) v roce 2003 ukázaly, že teplota teflonového nádobí na běžném sporáku překročí bezpečnou hodnotu již během dvou až pěti minut. Po delší době pokusný teploměr ukázal až 400 stupňů Celsia.
Nejnižší teplota, při které byly vedlejší produkty teflonu zjištěny ve vzduchu, je 230°C. Nejnižší teplota nepřilnavých povrchů, při které bylo hlášeno úmrtí domácích ptáků, je nicméně 200°C. To naznačuje, že toxiny se mohou uvolňovat již při mnohem nižších teplotách.
Zamysleme se nad některými nezodpovězenými otázkami:
Bezpečnější nádobí je v obchodech snadno dostupné. Organizace EWG doporučuje pro vaření nádobí z litiny nebo nerezu a na pečení také žáruvzdorné sklo. Zatímco v obchodech se neustále objevuje nádobí s novými nepřilnavými povrchy (keramické apod.), stále ještě nevíme, zda jsou tyto povrchy bezpečné - dokonce i když je takovéto nádobí propagováno jako ekologické.
Většina kuchařů se shoduje, že na nerezové pánvi se maso opeče lépe dohněda než na nepřilnavém povrchu. Ceněnými vlastnostmi nerezu je také mechanická odolnost, životnost a odlolnost vůči pachům. Nepřilnavá vrstva totiž po čase ztrácí své schopnosti a její trvanlivost je tak omezená.
Litina je také dobrou volbou. Litinové hrnce používaly už naše babičky a pokud máte to štěstí, můžete stejné nádobí používat i vy - neboť čím je litina starší, tím je lepší. Litina je velmi odolná vůči mechanickému poškození a lze předehřát na vysoké teploty, které maso krásně opečou. Litinové nádobí je vhodné i do trouby - jednak vydrží teploty mnohem vyšší, než je u teflonových nádob považováno za bezpečné a také díky svým vlastnostem dlouho udržují teplo. Nevýhodou litiny je její váha. A při používání je potřeba dodržet určitá pravidla. Litinové nádobí nepatří do myčky, můžete je klidně umýt saponátem a vydrhnout drátěnkou, ale před uložením do skříně je dobré na něj kápnout trochu oleje a rozetřít ho ubrouskem, aby nádobí nezačalo rezavět.
Perfluorované sloučeniny (PFCs) jsou všudypřítomné - a to jak v kuchyni, tak i mimo ní. Kromě nepřilnavého nádobí je můžeme nalézt v kobercích, oblečení či v obalech rychlého občerstvení. Možná je znáte pod názvem Teflon®, Gore-Tex®, Scotchgard™ nebo Stainmaster®.
Ačkoliv není vždy možné se PFCs vyhnout, jako spotřebitelé si můžeme zvolit, za co své peníze utratíme. Zvažte následující doporučení: