Jak se zbavit vší přírodní cestou

Má vaše dítě vši? Pak nepanikařte! Poradíme vám, jak se jich bezpečně a spolehlivě zbavit.

Vši jsou velmi častým jevem nejen v České republice, ale i v jiných vyspělých zemích. Rostoucím problémem jsou pak především na základních školách, s nejvyšším výskytem u dětí kolem 9. roku věku. Pokud jste vši u vás doma zažili, pak víte, jaké utrpení může vzejít z pokusu o jejich odstranění.

Co je to vlastně za zvířátka?

Veš dětská je parazit, který žije ve vlasech a ke svému přežití potřebuje lidskou krev. Nepřenáší žádné nebezpečné onemocnění, ale po jejím sání vznikají svědivé ranky, které bývají rozškrabány a může docházet k následné infekci. Vši se šíří přímým kontaktem, neskáčou ani nelétají, ale dokážou lézt velmi rychle. Mohou napadnout kohokoliv - líbí se jim stejně v hlavách chytrých i hloupých, z bohatých i sociálně slabých rodin. Ve skutečnosti je pro vši jednodušší se udržet na čistých a odmaštěných vlasech, které nebyly ošetřeny žádnými chemickými barvami. Nepomůže ani to, že máte byt jak ze škatulky. Chce to jen čas od času se podívat za uši dětí a na jejich zátylek.

Vši mají tři fáze životního cyklu - vejce (neboli hnida), larva a dospělá veš. Hnidy se nacházejí blízko lebky a trvá jim průměrně týden, než se z nich vylíhnou larvy. To je důvod, proč se doporučuje opakovat ošetření vlasů po 7-10 dnech (zahubit vši, které se vylíhly a zabránit opakování cyklu). Larvy jsou nedospělé vši, které začínají sát krev a dospívají za cca 8 dní. Po dosažení dospělosti může veš žít na hlavě člověka až 30 dní a naklást až 100 hnid.

Pokud tedy vaše dítě svědí hlava nebo víte, že se vši v jeho okolí vyskytly, hlavu mu zkontrolujte. Nejlépe uvidíte hnidy, protože jsou k vlasům “přilepené”. Živé hnidy jsou nažloutlé až šedé a jak dospívají, jejich barva se ztmaví do hněda. S jistotou určíte, že se nejedná o lupy nebo špínu, neboť je nelze jen tak vyčesat. Těžší pro vás bude najít larvy a dospělé vši, protože se mohou pohybovat velmi rychle a schovávat se před vašim zrakem.

Super vši jako výsledek chemické války

Až do nedávné doby se v Evropě k hubení vší používaly převážně chemické přípravky na bázi pesticidů. Konkrétně se jednalo o pesticidy cabaryl, malathion, permethrin a d-phenothrin, které fungují tak, že ochromí nervový systém vší. Přestože výrobci tvrdili, že při dodržování pokynů jsou tyto produkty bezpečné a účinné, někteří uživatelé si stěžovali na zarudnutí a pálení pokožky hlavy, bolesti hlavy, nevolnost, zvracení a závratě. Mnoho produktů také obsahovalo varování, že by je neměli používat lidé trpící astmatem. Navíc dlouhodobé škodlivé účinky těchto pesticidů, obzvláště při opakovaném použití, nebyly nikdy zkoumány.

Dalším problémem přípravků s pesticidy bylo to, že postupně přestávaly fungovat. Mnohé země hlásily rostoucí počet výskytu vší, protože za ta léta se vši stávali vůči pesticidům odolnější. To nutilo výrobce vyvářet stále silnější chemické směsi. Navíc většina šamponů nezabije hnidy, které se pak během týdne vylíhnou a začíná zcela nový cyklus napadení. U jednoho dítěte tak nutně docházelo k opakovanému použití pesticidu, případně jednoho pesticidu za druhým. V České Republice byla prokázána již v roce 1992 rezistence vši dětské k pesticidu permethrinu a v roce 2004 rezistence k malathionu.

Přírodní léčba

Naštěstí výzkum ukazuje, že přírodní léčba vší je bezpečná a účinná. Budete však potřebovat čas a trpělivost. Důležitou fází odvšivení je totiž zbavit dítěte hnid. Je to nejdelší a nejotravnější část celého procesu, proto ji mnozí rodiče podceňují. Hnidy totiž na vlasech zůstávají po aplikaci jakéhokoliv přípravku a líhnou se z nich zhruba po týdnu další vši. Takže nezbývá než trpělivě zbavovat vlasy hnid, ať už všiváčkem nebo nehty, pramínek po pramínku. Navíc dívky, které mají vlasy delší, napadají vši častěji, což plyne z povahy jejich her, při nichž navazují těsnější tělesný kontakt.

Vyčesávání může být ale i chvíle, kterou si obě strany užijí. Které dítě není rádo středem pozornosti svých rodičů? Pokud vaše dítě přestane být trpělivé, zkuste ho posadit před televizi, dát mu omalovánky nebo modelínu. A celý proces pak nezapomeňte znovu po 7-10 dnech zopakovat.

V lékárně či drogérii můžete zakoupit celou řadu přírodních přípravků na vši, které se ale značně liší jak složením, tak i cenou. Produkty jako Hedrin či Pedicul Hermal obsahují k hubení vší silikony (dimethicone). Tyto přípravky pracují na jiném principu, než pesticidy. Místo paralyzování nervového systému vší silikony jejich tělo obalí, ucpou jim dýchací otvory a udusí je. U některých jedinců však mohou výrobky na silikonové bázi dráždit pokožku hlavy, způsobovat její zarudnutí nebo svědění.

Mezi přírodní prostředky na odvšivování patří i šampóny či roztoky obsahující esenciální oleje z rostlin (například z eukalyptu, levandule, citronely či Tea tree), které jsou pro vši toxické. Tea tree olej dokonce porazil v jedné studii přípravky s pesticidy: pouze 25% dětí bylo bez vší při použití klasické metody s pesticidy, zatímco téměř všechny děti, které byly ošetřeny tea tree olejem, byly bez vší. Esenciální oleje základem přípravků jako jsou Quit Nits či Barny's Effective.

Hřeben

Ale zase ta chemie...

Ale než si koupíte přípravek na hubení vší, přečtěte si dobře jeho složení. Dokonce i některé “přírodní” šampóny (např. Capissan Forte) totiž obsahují řadu nebezpečných ingrediencí, které jsme na Avocados v minulosti již kritizovali.

Příkladem takové ingredience může být cocamide DEA (možný karcinogen, který navíc dráždí kůži), triethanolamin (dráždí kůži, toxický pro náš imunitní a dýchací systém a může být kontaminován karcinogeny), propylenglykol - označený zkratkou PPG (mění strukturu kůže a umožňuje tak dalším toxických chemikáliím proniknout hlouběji do kůže a nakonec do krve, možná je i jeho kontaminace karcinogeny z výroby), methylchloroisothiazolinone či methylisothiazolinone (často používané konzervanty spojené s alergickými reakcemi). Mnohé tzv. přírodní přípravky obsahují také parabeny, což jsou konzervační látky, které mohou narušovat funkci hormonů (methyl-, butyl-, ethyl- a propyl- paraben) či chemické vůně a chemická barviva.

Odvšivení pomocí olivového a Tea tree oleje

Když zajdete do lékárny či drogerie, zjistíte, že nabídka produktů na odvšivení je široká a cena jednoho balení se pohybuje od zhruba 200 Kč výše. Pokud však potřebujete ošetřit doma více hlav, cena už se může vyšplhat i docela vysoko. Navíc, jak už jsme zmínili, řada přípravků není zas tak zcela přírodních, jak jejich obal hlásá. Přitom na vši stačí pouze olivový olej, Tea tree olej a hřebínek. Tato metoda nevyžaduje žádné chemikálie, nevytváří žádné odolné vši a je to velmi účinný způsob odstranění hnid, larev a vší. Pokud je provedena pečlivě a znovu zopakována po 7 až 10 dnech, je velmi účinná.

K této proceduře budete potřebovat

3 lžíce nejlépe olivového oleje (u delších vlásků větší množství), 1 malou lžičku Tea tree oleje, potravinovou fólii či igelit, speciální hřeben na vši, tzv. všiváček, nejlépe kovový (k dostání v drogériích a lékárnách) a svítilnu čelovku (nebo dobré denní světlo).

Postup je následující

  1. V misce smíchejte olivový olej s Tea tree olejem. Směs naneste důkladně na hlavu dítěte tak, aby se pokryly nejen všechny vlasy, ale i pokožka hlavy - nezapomeňte na část hlavy za ušima a na krku. Olej funguje jako mazivo a usnadňuje vyčesávání, zároveň vši udusí. Tea tree olej navíc vši odpuzuje.
  2. Když je hlava dítěte důkladně pokrytá, zabalte ji do potravinové fólie či igelitu a nechte alespoň hodinu působit - malé děti ale nenechávejte s igelitem na hlavě bez dozoru.
  3. Po uplynutí doby vlasy pročešte širokým hřebenem nebo kartáčem, aby v nich nebyly žádné spletence.
  4. Dále budete potřebovat dostatek světla - buď dobré denní světlo nebo svítilnu čelovku. Vlasy rozdělte na asi 2 cm prameny a každý pramen zvlášť dobře pročešte všiváčkem. Zuby všiváčku zatlačte co nejblíže k pokožce hlavy a jednotlivé prameny lehce pročesávejte. Všiváček po každém pročesání opláchněte v mýdlové vodě. Každý pramen vlasů pročešte několikrát a pročištěné prameny vlasů připněte sponkou na stranu. Postup opakujte, dokud nepročešete celou hlavu.
  5. Po skončení umyjte vlasy dítěte obvyklým šamponem, případně kondicionérem, do kterého přidejte pár kapek Tea trea oleje.
  6. Nakonec vlasy vysušte fénem a znovu prohlédněte.
  7. Všiváček umyjte v horké mýdlové vodě a pro jistotu zabalte do igelitového sáčku.
  8. Celý postup odvšivení zopakujte 7-10 dní od první aplikace (velmi důležité!). Tím bude zaručeno, že všechny nově vylíhnuté vši budou usmrceny.

A pamatujte: stačí jedna zapomenutá hnida a celý proces množení vší začne od začátku!

Další opatření

Vši se živí lidskou krví a pokud ji nemají, dlouho nepřežijí - sotva jeden až dva dny. Hnidy se mimo lidkou hlavu také nevyvinou. Nemusíte tedy strávit mnoho času úklidem. Tato cesta přenosu vší zatím nebyla prokázána. Každopádně hřebeny umyjte v horké mýdlové vodě. Čepice, ručníky, běžně používané oblečení a ložní prádlo vyperte ve vodě teplé 60 stupňů C (možno přidat do praní 10-20 kapek Tea tree oleje) nebo prádlo nechte v uzavřeném v plastovém sáčku po dobu 2 týdnů. Není potřeba používat žádné chemické spreje.

Copy

Prevence

Zde je několik rad, jak se dá napadením vešmi předejít. Ať už se vši ve vašem okolí vyskytují anebo jenom chcete mít v duši klid, vyzkoušejte následující opatření:

  • Pokud má vaše dítě dlouhé vlasy, každý den před odchodem do školy je upravte nejlépe do copu nebo drdolu. Zkuste vlasy poté nalakovat (nejlépe přírodním lakem) - lak pomůže vlasy udržet na místě a pod kontrolou.
  • Vši nejsou schopny přežít na vlasech kratších než 0.5 cm, což může být dobrým řešením u chlapců.
  • Můžete si také vyrobit vlastní repeletní sprej (do 1/4 hrnku vody přidejte 15 kapek Tea tree oleje), který pak můžete nastříkat do čepic nebo každé ráno vetřít do vlasů dítěte a rozčesat.
  • Přidejte 3-5 kapek Tea tree oleje do šamponu či kondicionéru při každém mytí vlasů.
  • Po umytí vlasů hlavu opláchněte roztokem vody a octa.
  • Poučte své dítě, aby (si) nepůjčovalo věci jako jsou hřebeny, čepice a šály.

Při výskytu vší ve vaší rodině nezapomeňte zkontrolovat i hlavy ostatních rodinných členů. Poslední věc, kterou byste chtěli, je si vši předávat tam a zpět.

Babské rady, které se nemusí vyplatit

Mezi rodiči se šíří řada zaručených rad, jak s vešmi zkoncovat. Ať je to použití pesticidního přípravku na zvířata či petroleje. Na některá z těchto doporučení jsme se podívali podrobněji.

Orthosan pro psy

Orthosan je přípravek určený na hubení blech, vší a klíšťat v srsti psů. Nejenže obsahuje řadu nechvalně známých chemických ingrediencí, jeho hlavní složkou je pesticid carbaryl, zmíněný výše. U lidí může způsobovat řadu vedlejších účinků od bolesti hlavy, nevolnosti a závratí až po křeče, poruchy paměti či halucinace. Tyto závažné účinky byli pozorovány nejčastější u lidí, kteří byli pesticidům vystaveni dlouhodobě, jako jsou zemědělci. Ale když vezmeme v úvahu toxicitu těchto látek a větší citlivost dětí na toxické chemikálie, je na místě se ptát, zda je vhodné jejich - i třeba jen občasné - použití k odstranění vší.

Petrolej

Jeho použití na vlasy a hlavu může být nejen bolestivé, ale i nebezpečné. Jedná se o velmi agresivní látku, která může způsobit silnou alergickou reakci.

Žehlička na vlasy

Vši dokáže zlikvidovat i žehlička na vlasy. Je však třeba postupovat velmi opatrně, neboť “čerstvé” hnidy se drží velmi blízko hlavy a hrozí tak, že se můžete popálit.

Chemické barvení vlasů

Ani řada žen, které si barví vlasy, netuší, že si tak mohou vážně poškodit zdraví. Barvy na vlasy na chemické bázi obsahují řadu toxických látek, z nichž mnoho je karcinogenních (riziko rakoviny) nebo látek, které mohou narušovat naši hormonální rovnováhu, jsou toxické pro naše orgány a těžko odbouratelné z našeho těla. Chemické barvy mohou vši sice zahubit, zároveň se však kůží na hlavě vstřebávají i do našeho těla. Chcete opravdu takovouto kůru zkoušet u vašeho dítěte?

Další zajímavé články

Nepřehlédněte

Saloos Bio Růžové dřevo 5 ml

348 Kč
Shop

HERBATINT VEGETAL COLOUR Bio rostlinná barva na vlasy MOONLIGHT POWER 100 g

374 Kč
Shop

Kvitok Květová voda damašská růže 30 ml

147 Kč
Shop

HERBATINT VEGETAL COLOUR Bio rostlinná barva na vlasy WARM CHESTNUT POWER 100 g

374 Kč
Shop

HERBATINT VEGETAL COLOUR Bio rostlinná barva na vlasy CHERRY RED POWER 100 g

374 Kč
Shop

SOLIDU 20 EXOTIC SECONDS Dárkový set 200 g

749 Kč
Shop