Zpět nahoru

PROPYLENGLYKOL

Propylenglykol (propylene glycol) je organický alcohol. Je to jedna z nejrozšířenějších ingrediencí v kosmetice včetně parfémů a vůní. Ve složení kosmetiky se setkáváme často se zkratkou PPG, zahrnující PPG-9, PPG-12, PPG-15, PPG-17, PPG-20, PPG-26, PPG-30 a PPG-34, což jsou polymery propylenglykolu a vody. Jedná se o syntetické emulgátory způsobující zvláčnění pokožky a zvyšující její propustnost, což zní jako dobrá věc. Avšak pozor!

Propylene glycol je vpodstatě netoxický, pokud se užívá ústně, např. přidáním do jídla. Avšak bylo zjištěno, že je příčinou podráždění a zvýšené citlivosti kůže už při nízké koncentraci 2%, zatímco v kosmetickém průmyslu je povoleno až padesátiprocetní koncentrace . Vědci také varují, že při delším styku s kůží může vést k poškození jater a a ledvin.